24 juli 2007

Harry Potter och Fenixorden

Hej!

Den 13 juli, på premiärdagen, klockan 20.00 åkte jag, syrran och pappsi in till Båstad och såg den femte Harry Potter-filmen med en massa andra folk. Eftersom att jag läst denna bok före filmen så blev den väl lite av en besvikelse eftersom att så mycket saknades... Men jag lovar att den skulle varit en besvikelse även om jag inte läst boken. Den var för kort. Det var så hoppigt mellan allt. Ena sekunden stack Dursleys, sen slog Harry händerna i väggen och så helt plötsligt stod några ur Fenixorden utanför hans sovrumsdörr. Så hade de såna otroligt (inte Harry för Åskviggen har stil) konstiga och knäppa kvastar. Pyttsan, hoppas inte att David Yates regisserar 6:an asså. Nymphadorah såg helt anorlunda ut en man föreställt sig. Men Sirius hus var bra. Lite synd att det tar sån tid mellan filmerna för Daniel, Rupert och Emma har liksom växt ifrån sina karaktärer. Mest Dan men de andra är ju liksom egentligen 17 och 18 och deras karaktärer är 15, not more than that. Även om Rupert är längre än Daniel så ser ju Dan äldre ut... Men jaja.

Harry utalar en "Expecto patronum" åt två dementorer vid Dudleys närvaro även om Dudley nu inte ser den så drar dementorerna ur en hel del glada minnen ur Harry och Dudley. Rätt åt Dudley kan man ju iallafall påpeka. Sen kommer Nymhpadorah, Moody och några andra och så flyger de iväg till Sirius hus där Fenixorden håller till. Harry träffar Hermione, Ron och Sirius med flera. Sen äter Krumben upp ett förlängningsöra och så tar de sig iväg till Hogwarts. Harry och några andra sätter ihop "Dumbledores arme" i "Vid-behov-rummet" där de då övar på trolldom eftersom att den rosa skitpuffen Dolores Umbridge håller på och tar över skolan och lär inte eleverna nånting. I boken beskrevs hon som ett paddface men det kan man ju inte påstå att Imelda Stauton ser ut som. Men irriterande är hon ju. Harrys relation till Cho är liksom väldigt kort efetrsom att Cho blir tvingad meed hjälp av veritaliserum att avslöja vad Harry och c/o håller på med. Sen drömmer Harry om att Sirius blir torterad av Voldemort men även om det kan vara en fälla så sticker Harry, Ron, Hermione, Neville, Ginny och den väldigt ljust talande Luna Lovegood till ministeriet på skelettliknande hästar, kommer inte ihåg vad de nu kallades, och hittar en profetia med Harrys namn på. Den vill Voldemort ha så Lucius Malfoy kommer dit, plus några andra dödsätare som typ Bellatrix spelad av Helena Bonham-Carter, och så blir det en fajt... Ska inte avslöja mer... Jo bara en grej... Harrys ärr sitter inte på samma ställe som i 1:an, men det vet väl alla att man inte kan sminka dit den på exakt samma ställe hela tiden...

Men den rekommenderas ändå att se även om den inte, precis somm alla andra filmer, inte riktigt stämmer exakt till boken.

Inga kommentarer: