26 juli 2009

Smulpaj med nyplockade vildhallon

Hejsan svejsan!




Har inte tipsat om recept, fy skam! Måste börja göra det. Till att börja med kan jag tipsa om nåt som alltid går hem, och så är det lätt som en plätt att göra. Smulpaj! Plockade vildhallon i Båstad. Hittade ett underbart hallonsnår med finfina, stora hallon. Fick ihop en hel del. Har nu hallonsylt av dessa goda hallon i kylen. Men iallafall så fixade jag en smarrig hallon-smulpaj! Här är receptet jag följer. Men man får prova sig fram lite grann också, såklart!

SMULPAJ MED VILDHALLON
  • Ugn: 225 grader Celsius
  • Räcker till ca 4-6 personer, beroende på hur mycket man äter. Mastigt är det här.

Ingredienser:

SMULDEGEN:

100 g matfett

1 1/2 dl vetemjöl (kanske lite mer, avgör själv)

1 1/2 dl havregryn (kanske lite mer, avgör själv)

2 msk socker

FYLLNING:

i detta fall: nyplockade vildhallon

Går lika bra med rabarber, blåbär, äpplen eller nästan vad som helst som verkar gott.

>Sätt på ugnen på 225 grader.

>Smält matfettet i en kastrull. Häll i mjölet, havregrynen och sockret och blanda om till en smulig deg.

>Fördela fyllningen jämt över den osmorda formen. Sockra över fyllningen om du vill. Häll sedan över smuldegen, fint föredelat så att det blir täckt överallt.

>Grädda mitt i ugnen tills pajen blir gyllenbrun och ser klar ut. Ca 15-20 minuter.

Ta ut, låt kalna lite och servera med vaniljsås eller glass. Mums!

Inga kommentarer: