8 mars 2008

Veckans filmtips v. 10

Hejsan!



Denna vecka blir det en extremt spännande film till filmtipset. Det är en Hitchcock med James Stewart, Kim Novak och många andra. Filmen är En studie i brott. En film som alla borde se om de gillar spänning och ännu mer spänning.


John "Scottie" Ferguson ( James Stewart ) är en polis som i prologen av filmen ser sin kollega falla från ett tak i ett försök att rädda John som halkat och hänger från taket och dinglar. John får blir starkt höjdrädd. ( Orginaltiteln var "Vertigo" som betyder yrsel. )



Johns gamle klasskamrat Gavin Elster ( Tom Helmore ) ber John att följa efter Gavins fru Madeleine Elster ( Kim Novak ) som beter sig underligt. Hon försvinner som ur sitt eget medvetande och uppsöker platser som förknippas med en död släkting. Madeleine är som besatt av denna släkting och beter sig och ser ut som Madeleine.



Släktingen dog när hon drunknade i San Fransisco-bukten. John anar fara och åker til bukten. Där lyckas han rädda Madeleine ur det iskalla och farliga vattnet. Men faran är inte över.


När Madeleine plötsligt faller från ett klocktorn och dör förändras allt. John blir helt besatt av Madeleine och när han träffar Judy Barton ( Kim Novak ) vet man som tittare inte vad som ska hända härnäst.



Denna film är väldigt, väldigt spännande och när Madeleine dör tar hela filmen en sådan vändning att det hela blir ännu mer spännande. James Stewart är bra i rollen som John. Denna Hitchcock-klassiker är ett absolut måste för allt och alla som gillar spänning i allra högsta grad.
http://www.youtube.com/watch?v=U6qh3905vWU&feature=related (trailer )

En stark fyra.

Inga kommentarer: