16 augusti 2009

7 dagar och 6 nätter på Kefalonia

Hejsan hoppsan!


I lördags steg vi upp tidigt och tog en taxi till Arlanda, kort: ARN. Efter allt det vanliga med check-in, röntgen av handbagage osv så tog vi oss till godisbutiken och köpte M&M och Bounty-choklad. Jag och mamma gillar M&M, Ellen ville ha sån där kokos-choklad. Inte i min smak. Vi flög till den grekiska ön Kefalonia.
Efter en fin landning och att några applåderade tappert tog vi med bagage och allt till bussen som tog oss till Lassi, där vi skulle bo för veckan. Turistställe. De många tavernorna kantade vägen där svettiga greker körde bil i alltför hög hastighet... Första kvällen åt vi middag på ett ställe, jag drack precis som de flesta kommande dagarna en läskande läsk: citronläsk. Så himla gott!
Följande dag blev det sol och bad i det kristallklara vattnet som förresten inte bara var otroligt skönt, utan även väldigt salt. Så att få en kallsup var ingen höjdare precis, hehe. Vi hade en liten diskret strand utan irriterande försäljare och sånt tjafs. En mysig strand bland klipporna.

Till min systers förtret gick vi iväg på kvällen mot en fyr som mammas kompis tipsat om. Jag trodde att det skulle vara längre, men de andra två trodde att det skulle vara kortare (till fyren). Förutom jobbiga fartdårar till greker som for fram och tillbaka på vägen så var det rätt mysigt att gå där. Jag tyckte att fyren var ett fint ställe. Fick en hel del tjusiga bilder.

Vi åkte på en busstur en dag. I en sval liten buss guidade en bra engelsktalande guide oss runt på ön där vi fick se mycket intressant och vackert. Det är en mycket bergig ö, och vägarna slingrar sig fram högt upp så jag var lite smått orolig ibland att bussen skulle köra av vägen och störta nedför bergväggarna. Usch. Som tur var hände inte detta. Vi fick först se den berömda och välfotograferade Myrtos beach.

Förutom att det stank där, såg ut som om en jättehund lagt lite avföring uppe vid utkiksplatsen... Usch vad det luktade. Men som tur var behövde jag inte inandas stanken mer än tio minuter. Sen for vi vidare till pittoreska Assos, påminde lite om ett grekiskt Mölle, fast lite mindre.

Vi åkte och fick även se Fiskardo, Agia Efimia, sjön Melissani, grottan Drogorati, ett kloster och en vingård. Rolig dag det. En annan dag for vi till öns huvudstad Argostoli. Lite mer livat där. Inte riktigt i min smak. För stökigt. Två grekiska gummor bråkade länge och mycket uppmärksammat av torgbesökarna på ett centralt torg. Stor uppståndelse.

Sista kvällen lyxade vi med efterrätt. Jag beställde vanlijglass. "Vanilla ice cream" stod det i menyn. Jag förväntade mig två små kulor vanlijglass i en trisst skål. Så kommer den här roliga kreationen in. Glad överraskning.

Det var en mysig vecka. Rekommenderas till de som gillar att mest slöa på stranden. Men även de som gillar att åka runt på en liten bergig ö. Skriver säkert mer om denna resa senare nån gång.

Inga kommentarer: