16 maj 2010

Gladiator, brutal och gripande

Hej hej!


När jag nu var och såg "Robin Hood" kom jag på att jag inte recenserat "Gladiator" här. Ridley Scott regisserar och Russell Crowe spelar huvudrollen som generalen/slaven/gladiatorn Maximus.

Filmen handlar om den modige och framgångsrike generalen Maximus Decimus Meridius (Russell Crowe) som efter en sista krigsstrid i norra Europa talar med Roms ledare, Marcus Aurelius (Richard Harris), som vill att Maximus ska ta över ledarskapet av Romarriket, istället för Aurelius son Commodus (Joaquin Phoenix) som inte skulle vara en bra ledare.

Då Commodus får reda på detta mördar han sin far, tar över Rom och mördar Maximus familj. Maximus själv blir en slav som får chansen att kämpa som en gladiator för att överleva. Maximus är ute efter inget annat än hämnd på mannen som förstörde allt Maximus älskat, och ser en väg att göra detta genom att bli en gladiator så bra att han får "äran" att kämpa inför Commodus i Rom...
Filmen är riktigt brutal med många nästintill vidriga stridsscener. Dock är den så fruktansvärt gripande och bra att man klarar av våldet. Skulle filmen i övrigt vara dålig skulle man inte orka med det långdragna slafsandet och huggandet. Som tur är, är filmen så fint komponerad och innehållsrik att handlingen håller våldet i schack. För de riktigt känsliga (och barn) bör man dock blunda i de brutala stridsscenerna där huvuden, blod och lite annat smått och gott får fritt spelrum.

Russell Crowe är som handen i handsken i denna roll. Så naturligt passande är han vilket höjer filmen till ett högre betyg. I övrigt passar Connie Nielsen som Commodus syster Lucilla, medan Joaqin Phoenix ser orealistiskt ondskefull ut. Det gör att man nästan inte tar honom på allvar. Han passar inte så bra i rollen, tyvärr.

Något som är enormt bra i filmen är hur Colosseum ser ut. Så levande, mäktigt och makalöst visar filmen ett fullsatt Colosseum där man verkligen ser hur duktiga romarna var i sin byggnadskonst. Stridsscenerna i arenan är mycket mer sevärda än en del tidigare mer simpelt brutala, då Romarrikets tekniska underverk visar upp sig. Detta är ju en film, så allt kanske inte direkt fungerade då, som det gör i filmen, men någorlunda samma är det nog. Imponerande.
Jag tycker som sagt i rubriken att filmen är brutal och gripande. De båda ingredienserna ger en mycket minnesvärd film. Övrigt som är bra är kostymerna i filmen som inte ser ut som de plastrustningar som en del filmen klär på skådisarna. Här ser det tungt ut; det ser äkta ut. Eftersom att det är lite svårt att veta exakt hur kläderna var sydda osv så får man ha lite överseende. Men min tolkning av hur det var på modefronten stämmer rätt bra med filmens kostymutbud. Alltså tycker jag att kostymerna i filmen är bra.
Taadaaa! En fyra!

Inga kommentarer: