12 maj 2010

Robin Hood - recension

Hej!


Jag har nu sett Ridley Scotts nyaste storfilm på bio. "Robin Hood" heter den, vilket säger vad filmen handlar om. Russell Crowe och Cate Blanchett spelar rollerna som Robin Longstride (/Hood) och Lady Marion Loxley. Här kommer recensionen: Kort och gott handlar filmen om Robin Hood; hur det vara före han blev en laglös och fick leva i Sherwood-skogen. Efter många år i krig kommer han hem till England, för att finna landet bankrutt efter att alla pengar skickats till kriget som Kung Richard styrde. I kampen för frihet åt folket utsätts Robin och hans trofasta kamrater för en hel del svårigheter, mer eller mindre brutala.
Filmen är mycket välgjord och man njuter av att se den. Filmen liknar regissörens och Russell Crowes första samarbete; "Gladiator", på många sätt. Inte handlingsmässigt och så, men på andra sätt. Dock är filmen inte lik den söta tecknade "Robin Hood", den nya varianten i år är mer rå (vilket är lätt att förstå). Filmen har med en hel del mer politiskt prat och strategi-snack (vilket jag inte har något emot) än vad man annars kanske är van med när det kommer till Robin Hood som 'tar från de rika och ger till de fattiga'. Här händer inget sådant. Dock utspelar den sig innan han blev just det hans "slogan" säger.
Kostymerna i filmen är fint gjorda och istället för gröna dräkter klär sig Robin Hood i tunga ringbrynjor, tjocka läderplagg och lite annat smått och gott. Det är för övrigt väldigt många statister i filmen, vilket ger än känsla av att allt är mer äkta. Filmen känns på många sätt rätt realistiskt. Jag gillar att ljudet i filmen har med bakgrundsljud som djurläten, träden i vinden, klirr av kläderna. Ljudet är verkligen bra i denna film.
Nu måste jag bara nämna något negativt med filmen. Russell Crowe och Cate Blanchett är alldeles för gamla för sina roller. De är inte direkt skrivna attt var unga, för Marion säger själv att hon är gammal. Dock blir det lite... ja... inte bra. Robin Hood borde vara 30 till 35. Inte 45 som herr Crowe råkar vara. Det är inget fel med åldern i sig, bara att det inte passar på karaktärerna i filmen. Russell Crowe är även väldigt mycket av en tuffing, och pratar med en smått likgiltig (ibland), mörk och dov röst vilket skiljer sig från när han i vanligt samtalsläge låter som en Robin Hood man tänker sig.

Filmen får en stark trea i betyg. 3+ av 5.

1 kommentar:

dessi sa...

Det är Robin Hood jag vill ha! Hihi.. var tvungen:-)