4 september 2007

12 filmer du bara måste se

Hej!

Här är en lista på 15 filmer du måste se innan du dör. De står inte i någon bra-ordning, inte sämsta-ordning heller. Inte någon ordning alls. Bara efter den ordning jag kom på vilka filmer jag skulle skriva upp. Läs och få bra tips:


Leva och låta dö

En James Bond film, en de absolut bästa filmerna i hela världen. Roger Moores första film. Innehåller en väldigt berömd scen där Bond åker motorbåt och gör ett hopp som står i Guinnes rekordbok, typ 36 meter långt hopp med motorbåt i luften. Tre agenter mördas och 007 tar sig till New York. Den skumme skummisen Mr. Big (även kallad Dr. Kananga ) har en skum plan. Han har en masssa heroinodlingar. Han tänker ge bort knarket gratis, öka antalet missbrukare och sedan börja sälja knark superdyrt. Bond är cool och humoristisk. Gillar humorn i Bondfilmerna. Min humorstil med andra ord. Spännande och superbra. Måste ses.

Älskade spion

Lite bättre än Leva och låta dö, men bara snäppet bättre. Jag älskar verkligen denna film, helt underbar är den. Fina miljöer, bra skådisar och allt en bra film behöver. Två ubåtar med atombomber stjäls. Bond får samarbeta med en ryss, efter en jättebra skidscen, vilket går rätt bra. I denna film så kör Bond en skitcool bil, Lotus Turbo Esprit. Den lilla vita som blir en ubåt och spränger en helikopter. Detta är verkligen ett måste.

Harry Potter och Fången från Azkaban

Harry är 13, alltså tredje året på Hoggy ( Hogwarts skola för häxkonster och trolldom ). Bra specialeffekter och nästan allt är bra. Kul när Hermione slår till Malfoy i facet. Bra scen, girlpower. Rätt år Malfoy, den idioten. Han är ju så taskig. En efetrlyst mördare vid naman Sirius Black flyr från Azkaban och det sägs att han söker efter Harry. Dementorerna härjar i Hogwarts närhet vilket utgör ett hot mot Harrys glada minnen. Så han får lära sig en ny svår trollkonst, gör en patronus, vilket verkar vara svårt. Bra film.

Sagan om konungens återkomst

Bästa i trilogin. Den är skitlång, vann 11 Oscars och har fått 5 av 5 i typ alla tidningar. Detta är en fantastisk film. Gillar krigsscenerna, speciellt när Lego ( Legolas ) far runt på den där Olifanten. Det är en cool scen. Aragon är bra, modig och allt. Arwen är bra, snäll själ. De tråkigaste scenerna är Frodo och Sams färd mot Mordor för man hatar ju äcklet Gollum. Men det är verkligen en historisk film.

Tillbaka till framtiden

Berömd film från 80-talet. Enligt mina föräldrar var det "en film som alla gick och såg". Alltså var den poppis. Och det är klart att den var, och är, den är ju så bra! Handlar om Marty McFly som i en knäpp kompis DeLorean ( som byggts om till en tidsmaskin som går på plutonium ) råkar åka tillbaka till 1955 då hans föräldrar var unga. Mycket detaljer i filmen, välgjord och otroligt bra. Kul när Martys mamma, som 1955 var typ lika gammal som Marty, blir kär i Marty och Marty måste se till att hans föräldrar blir ihop, för annars blir han aldrig född. Och sen ska han såklart tillbaka till framtiden.
Indiana Jones och jakten på den försvunna skatten

Den gamla klassikern från typ 1981. Harrison Ford spelar Indy i denna oförglömliga klassiker. I love this movie. Den har sina svagpunkter men håller bra. Inte riktigt verklighetstroget men jag gillar när fantasin löper. Men det utspelar sig på 30-talet. Henry Jones Jr. (Indiana) far först till Nepal, och sedan Egypten för att leta reda på en gammal ark med nåt heligt. Men den är mer spännande än den låter. Indy får vara med ormar, som han visserligen hatar, och lära sig dra sig under en lastbil i typ 90 kilometer i timmen utan att dö. Väldigt bra.

Den vilda jakten på stenen

Även denna från 80-talet, närmare bestämt 85. Med Michael Douglas och Kathleen Turner, och en massa andra. Joan Wilder är författare i New York, hon skriver på en roman och gråter som ett vattenfall. Sen blir det inbrott och hon sticker till Colombias vilkmark. Där får hon problem. Hon träffar Jack Colton som tar med henne till en telefon. De åker i en rutschkana av lera och Joan svingar sig i lianer över en ravin. Den scenen äger, kul. De blir kära, åker bil i vattenfall, hittar en grön ädelsten som hela filmen handlar om. Det blir en vild jakt på stenen.

Den gode, den onde och den fule

Lång film från 1966 med Clintan med flera. Bra med lite annorlunda. Spagghettivästern, alltså inpelad i Italien. Egentligen är ingen speciellt god, med det finns gott om fula och onda. Västern. Clintan är den gode som nästan dör i öknen. Han röker skitmycket och är träffsäker när det gäller att skjuta sönder ett rep på 500 meters avstånd. De får höra om en skatt, det tar cirka 2 timmar och hitta den och sedan resten att gräva upp den och så. Bra och klassiker.

Ocean's eleven

George Clooney är bra som Danny i Ocean's. Ett gäng som knappt kan samarbeta ska råna 3 kasinon på en gång. Det går bra tills vissa klantar sig. Den nye, Linus (Matt Damon), är lite av en amatör. Men det är inte proffsen i brott. Danny har nyss kommit ut ur finkan och får nu göra nya brott för att få hamna i finkan igen. Exet till Danny , Tess, är ihop med skurkoffret. Terry Benedict. Smart film med bra detaljer.

Rosa Pantern

Kul från 6o-talet med Peter Sellers, Capuchine, David Niven och många fler. Prinsessan Dana ärver en stor diamant, den Rosa Pantern. Den efterlyste "Fantomen" (David Niven), som även kallar sig för sir Charles, vil stjäla den men blir lite kär i Dana. Men han vill stjäla den ändå. Samtidigt är polisen Jaques Clouesaue (Peter Sellers) på samma hotell som sir Charles på semester med sin fru Simone (Capuchine). Clouesaue vill gripa Fantomen och misstänker sir Charles. Så är det så att Simone är ihop med Fantomen/sir Charles bakom ryggen på Jaques. Så kommer sir Charles brorson George och förstör för sir Charles planer. Låter invecklat men är väldigt enkel att förstå när man ser den.


Pirates of the Caribbean: Svarta pärlans förbannelse


Jack Sparrow kommer i en stulen båt till Port Royal och hamnar i finkan. Will är hemligt kär i guvernörsdottern Elizabeth Swann men vågar inte berätta vad han känner för Elizabeth. Barbossa och besättning kommer till Port Royal och bombar. De kidnappar Elizabeth. Will och Jack hänger på, fast i ett annat skepp, The Interceptor. De åker till Tortuga, skaffar en besättning och följer efter Barbossa med flera. Men innan Barbossa och hans besättning kan dö så behöver en förbannelse hävas. Väldigt, väldigt bra. Johnny Depp äger som Jack Sparrow.

Zorro-den maskerade hämnaren

Zorro-film med Antonio Banderas, Catherine Zeta-Jones och många fler. Den gamle Zorro flyr från finkan där han orättvist sitter inlåst. Han vill hjälpa landet han lever i. Han hittar den laglöse Alejandro Murrieta. Han lär honom till en ny Zorro. Bra film med roligt manus, snygga kläder och spännande handling.

Inga kommentarer: