19 oktober 2007

Veckans filmtips vecka 42

Hejsan svejsan du där framför datorn!

Nu är dags för ännu ett filmtips. Denna vecka är tipset Den gode, den onde, den fule med Clintan och många andra. Från 1966.

Egentligen är alla onda och elaka men den "gode" är väl den som är minst supertaskig. Typ 3 timmar lång film. Spaghettivästern ( inspelad i Italien och inte den riktiga västern i U.S.A. ). OBS! Den är ibland lite våldsam och det ingår en liten tortyrscen, det är ju inte värsta våldet men våldsamt. Så, nu är du varnad.

För att tjäna pengar fångar "mannen utan namn", gode, ( men här kallad Blondie ) in sin kompanjon Tuco, fule, och får ut pengar för att ha fångat honom. Sedan när Tuco ska hängas skjuter Blondie sönder repet och de flyr. Sedan delar de på pengarna. Men så finns ju superonde skurken "Angel eyes", onde, som har fått nys om en skatt. Lite hoppigt ibland... Alla tre bestämmer sig för att hitta skatten. Man kan inte lite på nån visar det sig. Blondie bryter "kontraktet" med Tuco som blir sur när Blondie lämnar honom mitt i värmen, ungefär en öken men utan sand, en bit från stan. "Angel eyes" är

yrkesmördare och skjuer folk för pengar. När allas vägar möts, i slutet, blir det lite fajt. Blondie blir utsatt för något otroligt fruktansvärt och hänsynslöst av Tuco, han får vandra typ 15 mil utan skugga, vatten och mat genom öknen mitt i stekande sol. Han dör, nästan. När han blev så där sönderbränd såg han ut som en fralla med smält ost på. Tuco och han träffar en likvagn där en fortfarande lever, men dör strax. Tuco får höra om att skatten finns på en kyrkogård. Men mannen som nästan är död orkar inte berätta namnet på graven, det är flera tusen gravar på den kyrkogården, och vill ha vatten. Tuco går för att fixa vatten och då kryper Blondie fram och får höra namnet på graven. Egentligen får alla de tre mötas lite tidigare än slutet. Nu orkar du inte läsa detta längre så du får bara ta och se filmen...

Inte bästa skärpan på filmen men helt ok. Speciell film, spaghettivästern alltså. Såg den en eftermiddag. Enda filmen med Clintan ( Clint Eastwood ) som jag sett, hittills. Du vet nog vem Clint Eastwood är, han ä megaultra känd och vet du inte vem det är så ska jag berätta att han är en väldigt berömd regissör, producent och skådespelare som vunnit några Oscars ( ett megakänt film m.m.- pris ).











Inga kommentarer: