2 januari 2010

Sherlock Holmes

Hejsan!



Igårkväll var jag på bio och såg nya actionrullen "Sherlock Holmes". Har i... november förra året eller liknande, läst två 'Sherlock Holmes'-böcker för att värma upp inför denna film. Författaren heter sir Arthur Conan Doyle. Visste inte det tidigare, men nu vet jag ju det.
Läste hursomhelst "Baskervilles hund" och "Fasans dal". Helt okej böcker, men inte så överdrivet spännande. I böckerna är det inte någon action att tala om, men den lilla gnutta det är har man använt sig mycket av i filmen. Guy Ritchie har gjort denna detektiv till en actionhjälte, vilket både är positivt och negativt.
Filmen handlar kortfattat om att mästerdetektiven Sherlock Holmes (Robert Downey Jr.) och hans lojale Dr Watson (Jude Law) ska ta fast den ondskefulle Lord Blackwood (Mark Strong) då denne tycks ha vaknat ur sin grav och kommit tillbaka till livet. Watson ska gifta sig med en söt ung dam, vilket gör att Holmes kommer att få bo ensam kvar i huset på Baker Street. Dock kan Watson inte motstå att hjälpa till i denna spänningsfulla jakt. Lord Blackwood planerar något ondskefullt, och det måste Holmes stoppa innan det är för sent!
Filmen är underhållande och innehåller många bra actionscener. Den blir aldrig tråkig och håller ett snabbt tempo genom hela filmen. Jude Law gör en mycket bra tolkning av Watson som inte känns konstig eller på annat sätt fel. Han är inte precis som i böckerna, men är bra anpassad till att detta är en actionfilm. Han och Robert Downey Jr gör Holmes och Watson till en rolig brottslösar-duo. De bråkar och retas som ett gammalt gift par, eller hur man nu brukar uttrycka det. Mycket roligt iallafall.
Rachel McAdams spelar den luriga Irene Adler. Trots att hon är en mycket duktig skådis så tillför hon inte så väldigt mycket i filmen. Det är bra att hon är med, men den irriterande biten är att hon ska vara smartare än Holmes, vilket det inte riktigt verkar som i denna film. Hon lyckas hamna i trubbel som Holmes och Watson måste rädda henne ur, och att hamna i dessa trubbel (vilket hon verkar göra rätt frivilligt) är ju inte så smart.
Hans Zimmer har gjort filmmusiken. Klicka här för att lyssna på en snutt av den. Han har ju gjort så mycket annat bra, detta är inget undantag. Musiken passar väldigt bra och skapar bra stämning, oftast lite rolig. Det är även bra eftertexter (fram till det vanliga vitt-på-svart) som gör att en större del av publiken verkade stanna en liten stund extra för att se dem.
En trea. Högra är den inte värd. Men två känns snålt. Tre av fem alltså.

3 kommentarer:

Bannanas sa...

yay! Hans Zimmer e ju så himla bra xD ja skulle kunna gå å se filmen bara p.g.a. de xP hihi!

Bannanas sa...

Ha,k verligen höra att de e hans Zimmer som har skrivit de låtarna xD

Hanna sa...

Oj, du blev verkligen glad över det. hehe. Det är bra musik. :) Hur kommer de på sånt liksom, alla toner osv. It's a gift. :P