25 januari 2008

Veckans filmtips v. 4

Hej!

Veckans filmtips är Tillbaka till framtiden.

Med bland annat Michael J. Fox, Christopher Lloyd och Lea Thompson. En film från 1985 av Steven Spielberg och Robert Zemeckis.


Marty McFly bor i en vanlig villa med sin mamma Lorraine, pappa George, syster Linda och bror Dave. Marty är 17.

Han drar iväg till skolan på sin skateboard och kommer försent. Men det har inte så gigantiskt betydelse, eller det har det egentligen. För om han inte kommit försent skulle han kanske kommit i tid och då allt som inträffat när han kom försent ändras och allt skulle ändras!


Martys kompis, vetenskaps mannen Emmett "Doc" Brown, ringer Marty och säger åt honom att komma till Två Tallars parkering mitt i natten. Marty kommer dit och Doc visar sin nya uppfinning, en tidsmaskin som är en ombyggd DeLorean. Efter en liten provvisning kommer några onda snubbar som Doc stal plutonium från ( tidsmaskinen går på plutonium ). De skjuter Doc och Marty flyr in i tidsmaskinen. Han flyr i panik och ilska och åker iväg i tiden.


Han kommer till 1955, och kan inte komma tillbaka för att han inte har nåt mer plutonium. Han lyckas ta sig till centrum, samma stad som han bor i 1985, men nu är det 1955. Han blir självklart rädd. Och sen träffar han sin egen pappa, 30 år yngre. ( Hur skulle du reagera om du träffade din egen pappa som inte vet vem du är för att han är i samma ålder som dig själv? ).

Marty skadar sig lite och träffar Lorraine ( hans mamma ) som tror att han heter Calvin Klein. Hon blir kär i Marty ( ! ) som är hennes egen son som hon självklart inte vet vem det är för 1955 är Marty inte född. Lorraine blir verkligen dödskär i Marty och struntar helt i George som är Martys framtida far. Och om Lorraine och George aldrig blir ihop föds aldrig Marty och man vill ju inte att det ska hända.


Kommer Marty komma tillbaka till framtiden, 1985, med hjälp av 1955:s Doc? Kommer Lorraine och George gå på dansen tillsammans?


Orkar du läsa hela den här texten? Isåfall, om du läst ända hit, tack för att du läst. Det glädjer mig, mycket. Det gör det verkligen. Lämna gärna kommentarer.
En stark fyra!
Denna film är otroligt bra gjord med många detaljer som man oftast upptäcker efter att ha sett filmen an andra gång.

Inga kommentarer: