13 juni 2008

2 filmer á la Hitchcock

Hejsan!


Igår och idag såg jag filmer av den berömde Alfred Hitchcock. I sista minuten och De 39 stegen. Nu ska jag skriva om respektive film...


  • I sista minuten

I rollerna:

Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Jessie Royce Landis, m.fl. Produktionsår: 1959


Roger O. Thornhill ( Cary Grant ) blir av misstag tagen för agenten George Kaplan. Han tas till "Mr. Townsend", eller rättare sagt någon som utger sig för att heta Mr. Townsend ( James Mason ). "Mr. Townsend" och hans banditer vill att Roger ska jobba för dem, men han vägrar. Då försöker de döda honom.



Roger tar sig sedan till FN huset och vill tala med Mr. Townsend. Men den Mr. Lester Townsend som Roger får prata med är inte den som Roger träffat tidigare. Innan han hinner fråga Lester Townsend om vem mannen som försökte döda honom är, får Lester en kniv i ryggen och dör. Roger blir misstagen för mördaren och jagas av både polisen och "Mr. Townsend".


Han träffar Eve ( Eva Marie Saint) som hjälper honom att gömma sig från polisen. Han blir kär i henne ( hon är typ 25 år yngre ) men han är tillräckligt naiv för att inte misstänka henne ett dugg. Det är Rogers största problem, han är naiv. Han försöker nu hitta den riktiga George Kaplan, men det visar sig att han inte existerar.



Roger har typiskt nog satt Eve i en dödlig situatin och nu måste han rädda henne innan "Mr. Townsend", som egentligen heter Mr. Phillip Vandamm, får reda på vem hon egentligen är och dödar henne.


Blir aldrig speciellt spännande. Men sevärd.



  • De 39 stegen

I rollerna:

Robert Donat, Madeleine Carroll, Lucie Mannheim, Godfrey Tearle, m.fl. Produktionsår: 1935


Richard Hannay från Kanada är på besök i London. Efter en kväll på ett place där folk börjar bråka och det blir kaos träffar han Annabella. Han erbjuder henne att följa honom hem. Hon berättar att hon är förföljd av spioner och att hon måste till Skottland för att stoppa att viktiga hemligheter förs ut ur landet. Senare på natten mördas Annabella.


Hannay vill inte bli tagen av polisen för mordet utan beslutar sig för att själv hitta mördaren. Han åker iväg med tåg, men hoppar av när spionerna kommer honom på spåren. Han tar sig till mannen Annabella skulle möta i Skottland, mannen är en man Annabella varnat Richard om.



Richard träffar Pamela när han förs från den onde mannen med halvt lillfinger av spionerna. Richard och Pamela låses fast vid varandra med handbojor men flyr till ett värdshus där de låtsas vara ett förälskat par på rymmen. Att säga det räddar dem från att spionerna hittar dem. De tar sig sedan till Palladium i London där Richard kommer på hur spionerna fått veta om de viktiga hemligheterna.




Ganska seg film. Svartvit, rätt dåligt ljud. Sevärd för de som vill se 30-tals film.

Inga kommentarer: