6 juni 2009

Dr No

Goddagens!


Jag fick lust att skriva några fler recensioner. Inte så överdrivet långa. Hoppas att du, om du läser, hittar nåt du inte sett. Så kan du se nåt nytt. Nu blir det Bond-film. Vi börjar från början.

DR NO
Agent 007 med rätt att döda

Första Bond-filmen från 1962 med Sean Connery som en cool Bond. Joseph Wiseman spelar den mystiske Dr No.

Filmen handlar kortfattat om att en agent för M16, där Bond också jobbar som 00-agent, som kallas Strangways blir mördad på Jamaica där han undersökt vad en viss Dr No har för sig på sin isolerade ö Crab Key. James Bond får åka till Jamaica för att undersöka Strangways död och fortsätta vad han börjat. Det visar sig att Dr No är en livsfarlig man som spridit skräck över folket vid ön.

Filmen är, ur tidsperspektiv, väldigt häftig, modern och nyskapande. Nu ser ju folk på den på ett annat sätt. Jag gör det delvis också. Men nu är inte jag en sån som säger: "Haha, vad löjligt! Så omodernt!". Jag ser det liksom ur en annan synvinkel. Att inget är omodernt och så. Då kan man uppskatta äldre grejer också.
Dr No:s hemliga place är lite läskigt med alla korridorer och falska sjuksköterskor som serverar sövande kaffe. Nu har man ju sagt att filmen inte är så genomtänkt på en speciell punkt, när en stor kärnreaktor sprängs. Det skulle ju inte bara glömmas, mycket radioaktivitet där. Men det visste de typ inte då.
Sean C visar akrobatiska konster på Jamaica. (Inte med i filmen, självklart.) Bakom kameran. Ursula Andress som spelar bikiniklädda Honey Ryder ser ju lite road ut.

Inga kommentarer: