14 juni 2009

Thunderball

Hej hej!


Idag såg jag en Bond-film, som är nästa på tur att recenseras efter Goldfinger. Bond nummer 4, från 1965 med Sean Connery som Bond. Adolfo Celi spelar skurken Emilio Largo och Claudine Auger spelar tjejen Domino. Luciana Paluzzi spelar den farliga Fiona Volpe.


ÅSKBOLLEN


Den ondskefulla organisationen SPECTRE stjäl två atombomber med vilka de kan göra hemsk skada. De utpressar Storbritannien och USA:s regeringar på hutlösa summor att betala inom 4 dagar, om bomberna inte ska skickas för att explodera i någon stor stad som SPECTRE valt ut som offer.


Bond som är på hälsohem träffar greve Lippe, som verkar vara skum. Det är denne också, då han försöker döda Bond. Lippe är medlem i SPECTRE men efter att ha blivit avslöjad av Bond skickas Fiona Volpe av SPECTRE att mörda honom. Hon visar sig vara mycket farlig och är fullt delaktig i atombombsstölden.


Alla 00-agenter samlas i ett toppmöte där de blir utplacerade runtom i världen för att inom 4 dagar hitta bomberna. Bond blir placerad i Kanada, men vill bli flyttad till Nassau i Bahamas. Där finns nämligen systern till piloten som flög planet från vilket atombomberna blev stulna. Alltså åker Bond till Bahamas där han börjar jakten på bomberna. Kommer han att hitta dem innan det är försent?


Filmen låter som att den enbart kretsar kring atombomber, men det gör den inte. Det händer annat också. Typ en tredjedel av filmen är undervattensscener. Den är spännande rakt igenom och man märker att Sean Connery är van att spela Bond, det ser fullt naturligt ut. En av filmhistoriens mest inkomstbringande filmer.

Inga kommentarer: