12 september 2009

Upp - recension!!!

Hejsan svejsan!

Har kommit hem från att ha varit på första Sverige-visningen av Pixars/Disneys nya storfilm:
UP
Animerat med Pete Docter som regissör och Pixar profilerna John Lasseter (Toy Story, Bilar) och Andrew Stanton (Hitta Nemo, Wall-E) som producenter.
Carl Fredricksen (eng. röst: Edward Asner) var som liten pojke en stor beundrare av äventyraren Charles F. Muntz (eng. röst: Christopher Plummer) som rest till världens alla hörn i sin zeppelinare. Hans senaste äventyr var att finna en mystisk fågel vid Paradisfallet.
Carl träffar den äventyrsdrömmande Ellie som han senare gifter sig med och lever överlycklig med i deras gamla lekhus. De drömmer om att resa till Paradisfallet, men tiden hinner ikapp dem och till slut har åren gått så många att Ellie dör och lämnar en olycklig Carl kvar i deras hus.
Runtomkring honom stressar omvärlden och tråkiga idioter till byggchefer vill köpa hans tomt för att riva hans älskade hus och bygga höghus i betong över den tjusiga gräsplätten. Men Carl vägrar att ge ifrån sig tomten. Efter att ha slagit en pappskalle till snubbe i huvudet blir Carl skickad till ålderdomshem. Men Carl har andra planer, och med minnet av den alltid glada Ellie flyger han iväg med huset med tusentals heliumballonger fastknutna i spisen. Så bär det av mot Paradisfallet för att Carl en gång för alla ska ge liv åt sin och Ellies stora livsdröm. Men så knackar den naive pojkscouten Oscar (eng. röst: Jordan Nagai) på och det blir en resa som Carl aldrig kunnat drömma om! Som vanligt är denna Pixar-film utomordentligt bra. Men jag måste säga att den inte är lika bra som de helt fantastiska "Hitta Nemo", "Superhjältarna" och "Ratatouille". Den här är ibland riktigt sorglig så man vill dränka hela biosalongen med tårar, och ibland rolig så man vill torka bort alla tårarna med glada skratt. När jag såg trailern för typ tionde gången trodde jag fortfarande att Carl skulle vara en allmänt sur och elak gubbe. Men så fel man kan ha. Man tycker så synd om honom, han som var så glad och lycklig med sin söta Ellie. Inte alls en trisst och elak gubbe. Men en irriterande detalj är att det inte finns någon riktig skurk. Den som ska vara skurken är egentligen inte alls ond, och förresten borde han vara död eftersom att det har gått ett antal år och så. Ett annat minus är att platsen det utspelar sig på känns lite tråkig ibland, skulle vara roligare om det var lite mer där man kunnat tänka sig att det faktiskt funnits. Såg denna film på en förhandspremiär idag, så du får vänta till den 16 oktober innan du rusar till biosalongen för att se den här. Ingen nedladdning tack, det skulle vara att alldeles för osympatisk och självisk. Gå på bio istället, för den här filmen med sina vackra färger och allt är verkligen värd en slant.

Inga kommentarer: