19 november 2009

Klänningar på film

Hej hej!

I vissa filmer kan man ju bli helt hänförd av vackra kläder, som Kate Winslets plagg i "Titanic" och det som Liv Tyler bär i "Sagan om Ringen". Jag är inte precis modeintresserad, men ibland kan man bara bli rätt sugen på att få bära en sådan fin klänning någon gång. Har skrivit en sådan här lista för ett rätt långt tag sedan, men varför inte igen? Valde ut några få klänningar, så klaga inte för att vissa inte är med.
Kläderna gör filmen, eller inte. Till viss del. Det skapar ju miljön. Det behövs miljö, bra skådespel, bra ljus och ljud, historia, kameraarbete och allt annat som behövs i en film.
Två klänningar ur mastodont-filmen "Titanic". 12 april 1914 sjönk det osänkbara skeppet, och kläderna från den tiden är verkligen vackra, men de var ju också "snubbelklänningar", smal men lång kjol, icke praktiskt. Allt Kate Winslet har i denna film är fint, men det blir ju en himlans massa bilder om allt ska med. Därför valde jag ut två av mina favoriter. En grön klänning och en ljuslila klänning. Trevligt.
I den maffiga "Australia" med Nicole Kidman och Hugh Jackman bär denna australienska damen en tjusig klänning. Tidningarna kritiserade filmen för att den "försökte" att vara storslagen, men den lyckas rätt bra tycker jag. Innehåller det mesta för de flesta; action, romantik, humor, sorg, krig och vackra miljöer. Har lite svårt för Nicole Kidman i vanliga fall, och detta är inte ett helt undantag. Men hon är bra i sin roll, och med denna klänning som ett strösselkorn på toppen så blir det mycket bra.
Ginger Rogers bar massvis med underbara klänningar i sina filmer, men denna är en av de vackraste (The Gay Divorcee). Synd att jag inte vet vilken färg den hade egentligen. Det är ett problem med svartvitt, man vet inte vilka färger kläder, möbler osv har. Jag gissar att denna var antingen ljusrosa eller mild vit. Något sånt. Hon har egentligen på sig vackra klänningar i varje Fred & Ginger-film. Speciellt i "The Gay Divorcee", "Swing Time" och "Shall we dance".
Här har Audrey Hepburn en finfin vit klänning i den mycket långa filmen "My Fair Lady". I filmen artikuleras det för fulla muggar, så även i balscenerna där Audreys karaktär Eliza ska få societetsfolket att tro att hon är en av dem, medan hon vanligtvis lever på Londons gator.

Liv Tyler var väldigt bra som alvprinsessan Arwen Undómiel i "Sagan om Ringen"-trilogin. Hon är nästan onaturligt vacker. Jag älskar alla klänningar hon har i filmerna. Ska inte gå in på alla detaljer nu, då blirr det för mycket text. Denna gröna tygbomb är en av de vackraste av dem alla, eftersom att det är en sådan viktig scen så måste ju detta vara som grädden på moset. Grönt är en mycket fin färg, så denna är en favorit.

Tro nu inte att jag är värsta modenörden, för icke, det är jag inte. Det här kallas väl ändå inte mode, det är ju kläder för filmer. Som du kanske märkt var ingen klänning från vår tid nu, 2000-talet, med. "Australia" utspelar sig ju på 40-talet, så det är det modernaste vi kommer. Ginger Rogers klänning är från 1934, och "Sagan om Ringen" utspelar sig väl typ på 1400-talet i J.R.R. Tolkiens värld. Vet inte exakt. Men inte nutid iallafall.

Har du några favoritplagg från någon film?

Inga kommentarer: